Kurczak według Sołtysa

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie

Składniki: 

- 6 plastrów z piersi kurczaka
- łyżeczka przyprawy do drobiu
- świeży ogórek
- zielenina
- olej
- jajko
- tarta bułka

Sos:

- łyżka masła
- 2 cebule
- szklanka śmietany kremówki
- łyżka musztardy delikatesowej
- sól
- pieprz

Porcje kurczaka lekko rozbijamy dłonią, nacieramy przyprawą, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Wychłodzone panierujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 15 min.
Przygotowujemy sos: na maśle lekko rumienimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku.
Porcje rozkładamy na wygrzanych talerzykach przybranych plasterkami świeżego ogórka, zalewamy sosem i podajemy gorące.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne