liczba porcji: 8
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: trudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 1kg świeżych, tzw. zielonych śledzi
- 0,51 marynowanych grzybków (mogą być pieczarki)
- 4 duże cebule
- oliwa lub olej
- przyprawy
Zalewa:
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 2 stołowe łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- kilka goździków
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren kolendry lub gorczycy
Składniki zalewy zagotowujemy, naczynie szczelnie przykrywamy, odstawiamy do wychłodzenia.
Śledzie myjemy, czyścimy, filetujemy, pozostawiając skórę, układamy w wysokim słoju lub kamiennym garnku, zalewamy wychłodzoną zalewą. Odstawiamy w zimne miejsce na 24 godz. Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy, kroimy w zgrabne dzwonki, ponownie układamy w słoju w następujący sposób: od spodu warstwa pokrojonej w piórka cebuli, kawałki śledzi, posiekane grzyby, warstwa cebuli. Każdą warstwę posypujemy grubo utłuczonym pieprzem i szczyptą soli. Ostatnią, wierzchnią warstwą powinna być cebula. Całość zalewamy oliwą, lekko podważając poszczególne warstwy, by dotarła do każdego miejsca. Przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu. Śledzie są doskonałe już następnego dnia, ale gdy są przechowywane w chłodnym miejscu, bez dostępu powietrza, można je trzymać przez tydzień.
0 komentarze:
Prześlij komentarz