Szaszłyki z wątróbki cielęcej

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 40 dag wątróbki cielęcej
- 8 plasterków cienko pokrojonej wędzonej szynki
- 2 duże, winne jabłka
- 8 listków świeżej szałwii lub melisy 
- majeranek
- zielenina
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Wątróbkę kroimy na 8 w miarę równych części, każdy kawałek owijamy plasterkiem szynki. Porcje nadziewamy na rożenki, przekładając listkami melisy lub szałwii. Smażymy na rożnie bądź dużej patelni, rumieniąc ze wszystkich stron.
Oddzielnie, na niewielkiej ilości tłuszczu, podsmażamy plasterki jabłek, posypujemy obficie przyprawami. Na podgrzanym półmisku układamy na przemian szaszłyki i jabłka. Tuż przed podaniem szaszłyki można polać winiakiem lub spirytusem, zapalić i płonące postawić na stole.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne