liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 50 dag wątróbki cielęcej (ważne! - z wątróbki wieprzowej danie nie będzie takie smaczne)
- 6 dużych cebul
- 6 dużych ząbków czosnku
- liście selera naciowego
- 2 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
- 1/3 łyżeczki przyprawy chili
- szklanka śmietany kremówki
- pomidor i ogórek do dekoracji
- olej
Wątróbkę kroimy na porcje, formując 6 zgrabnych plastrów. 4 cebule kroimy w cienkie półplasterki, pozostałe oraz czosnek drobno siekamy i łączymy z przyprawami curry i chili. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, rumienimy półtalarki cebuli, dodajemy cebulę posiekaną z przyprawami i czosnkiem, smażymy razem przez 3 min, często mieszając. Odgarniamy na brzeg patelni, gdy trzeba, uzupełniamy tłuszcz i smażymy porcje wątróbki, rumieniąc je z obu stron. Całość podlewamy rosołem, przykrywamy, dusimy przez 3 min na niewielkim ogniu. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy sos, całość podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania, wykładamy na podgrzane talerze przybrane liśćmi selera oraz plasterkami pomidora i ogórka. Podajemy bardzo gorące.
Sorry, ale 50 dag wątróbki i 6 dużych cebul to raczej cebula z dodatkiem wątróbki. Dwie duże to aż nadto
OdpowiedzUsuń