Wątróbka z ananasami

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na moczenie wątróbki)
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 równej wielkości, cienkie plastry wątróbki (ok. 40 dag)
- 3 szklanki zimnego mleka
- 2 duże, podłużne cebule
- 4 krążki ananasa z puszki
- olej
- szczypta majeranku
- łyżka mąki krupczatki
- zielenina
- sól
- pieprz

Wątróbkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy w talarki, dokładamy do mleka, w którym moczy się wątróbka, trzymamy razem przez 30 min. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy odsączone z mleka plastry wątróbki, smażymy ok. 5 min z każdej strony. Układamy na podgrzanym półmisku przybranym zieleniną, na każdym plasterku kładziemy krążek ananasa, wstawiamy pod przykryciem, do nagrzanego piekarnika. Odsączone z mleka krążki cebuli panierujemy w mące i smażymy na tłuszczu, na którym smażyła się wątróbka. Gdy trzeba, ilość tłuszczu uzupełniamy. Krążki powinny być zrumienione z obu stron. Przed podaniem wątróbkę przybieramy cebulą, posypujemy posiekanymi ananasami, przybieramy zieleniną. Danie podajemy gorące.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne