Biała kiełbasa po staropolsku

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 3 duże cebule
- liście sałaty
- kiszony ogórek lub plastry pomidora i młodej cukinii
- duża łyżka świeżego smalcu (bez skwarek)
- 2 łyżki oliwy

Na spód szerokiego rondla kładziemy warstwę kiełbasy zalewamy zimną wodą w takiej
ilości, by przykrywała ją na centymetr, dodajemy smalec, oliwę i wolno ogrzewamy na średnim ogniu w odkrytym naczyniu. Po odparowaniu wody rumienimy kiełbasę na złocisty kolor, przykrywamy warstwą pokrojonej w piórka cebuli i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cebula nabierze lekko brunatnego koloru. Usmażoną dzielimy na równe porcje, układamy na liściach sałaty, dekorujemy plasterkami ogórka lub pomidora i cukinii, posypujemy smażoną cebulą. Podajemy bardzo gorącą.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne