liczba porcji: 8
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 4 średniej wielkości świeże ogórki
- 2 puszki krewetek w zalewie
- 3 kromki chleba tostowego
- 1 i 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
- szklanka śmietany
- 1/2 szklanki majonezu
- łyżeczka łagodnej musztardy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- zielenina do przybrania
- sól
- pieprz
Obrane ze skórki ogórki kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki i miąższ, delikatnie solimy, układamy na ściereczce miejscem wydrążonym do spodu, by spłynął nadmiar soku. Krewetki z jednej puszki i połowę śmietany miksujemy, dodajemy pozostałe, lekko posiekane krewetki i drobno pokrojony chleb testowy, sól, pieprz, koperek, składniki dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy połówki ogórków, układamy w szerokim rondlu, podlewamy rosołem, dusimy pod przykryciem przez 10 min. Pozostałą śmietanę łączymy z majonezem i musztardą, przelewamy do sosjerki. Porcje ogórka układamy na wygrzanych talerzach delikatnie przybranych zieleniną, wierzch polewamy łyżeczką sosu spod pieczenia. Oddzielnie podajemy zimny, majonezowo-śmietanowy sos.
0 komentarze:
Prześlij komentarz