Pomidorowe bułeczki

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 bułki kajzerki
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- cebula 
- liście sałaty lub selera naciowego
- tymianek
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy

Bułki kroimy na 1/3 wysokości, wyjmujemy miąższ. Wierzchy i miąższ zalewamy mlekiem, odstawiamy. Wydrążone bułki smarujemy masłem wewnątrz i z zewnątrz, wstawiamy na chwilę do lodówki, by masło stwardniało. Na niewielkiej ilości masła smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, chwilę zasmażamy często mieszając. Dodajmy namoczoną bułkę razem z mlekiem, w którym się moczyła, i nadal smażymy na niewielkim ogniu, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Doprawiamy do smaku, żeby była pikantna. Masą nadziewamy bułki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, w każdej bułce robimy wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 10-12 min. Podajemy (gdy białko lekko się zetnie, a bułka zrumieni) bezpośrednio z piekarnika, na wygrzanych, wyłożonych zieleniną talerzach.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne