liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 jajek
- łyżka masła
- 4 czubate łyżki utartego, żółtego sera (najlepiej parmezan)
- szklanka kwaskowej kremówki
- łyżeczka mąki krupczatki
- wiórki mrożonego masła
- liście sałaty
- grzanki z tostowego chleba
- sól
- pieprz
Śmietanę łączymy z mąką, lekko ubijamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, posypujemy połową utartego sera, zalewamy śmietaną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C na 4-5 min. Gdy śmietana się zagotuje, naczynie wyjmujemy, wbijamy jajka w wyznaczone miejsca (ostrożnie, by żółtka się nie rozlały), wierzch oprószamy pieprzem, pozostałym serem i wiórkami masła. Całość ponownie wstawiamy do gorącego piekarnika na 4-5 min, by białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Porcje podajemy na dużej grzance z tostowego chleba lub na liściu sałaty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz