Śledzie w śmietanie po staropolsku

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
- duża cebula
- 2 duże, kwaskowe jabłka
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- listki pietruszki
- plasterki cytryny
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz

Odsączone z zalewy filety lekko obsuszamy, dzielimy na zgrabne porcje i układamy na półmisku, grzbietem do góry. Skrapiamy sokiem z cytryny według własnych upodobań smakowych.
Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy utarte na grubej, jarzynowej tarce jabłka (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych), bardzo drobno posiekaną cebulę, całość przyprawiamy do smaku.
Śledzie polewamy sosem, całość zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) na 2-3 godz. Przed podaniem przybieramy zieleniną i plasterkami cytryny.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne