liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na gotowanie gruszek)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 50 dag wołowiny zrazowej
- 3 duże gruszki
- smażone borówki lub żurawiny
- jajko
- żółtko
- liście sałaty
- sok z cytryny
- oliwa
- 6 goździków
- łyżka cukru
- sól
- pieprz
Obrane gruszki dzielimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. W szerokim, płaskim rondlu zagotowujemy wodę (szklanka + 2 łyżki) z cukrem i sokiem z cytryny. Na wrzątek kładziemy przygotowane gruszki, gotujemy przez 8-10 min na średnim ogniu, aż się zeszklą. Zestawiamy do wychłodzenia. Wołowinę dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajko, żółtko i przyprawy, całość wyrabiamy, formujemy 6 sznycelków, w środek każdego wciskamy goździk. Na głębokim, rozgrzanym tłuszczu smażymy sznycelki przez 4-5 min z każdej strony. Z usmażonych porcji wyjmujemy goździki, przekładamy na wyłożony liśćmi sałaty półmisek. Na każdym sznycelku kładziemy napełnioną borówkami połówkę gruszki, stroną wypukłą do góry. Podajemy gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz