Sznycle z gruszkami

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na gotowanie gruszek)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 50 dag wołowiny zrazowej 
- 3 duże gruszki
- smażone borówki lub żurawiny
- jajko
- żółtko
- liście sałaty
- sok z cytryny
- oliwa
- 6 goździków
- łyżka cukru
- sól
- pieprz

Obrane gruszki dzielimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. W szerokim, płaskim rondlu zagotowujemy wodę (szklanka + 2 łyżki) z cukrem i sokiem z cytryny. Na wrzątek kładziemy przygotowane gruszki, gotujemy przez 8-10 min na średnim ogniu, aż się zeszklą. Zestawiamy do wychłodzenia. Wołowinę dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajko, żółtko i przyprawy, całość wyrabiamy, formujemy 6 sznycelków, w środek każdego wciskamy goździk. Na głębokim, rozgrzanym tłuszczu smażymy sznycelki przez 4-5 min z każdej strony. Z usmażonych porcji wyjmujemy goździki, przekładamy na wyłożony liśćmi sałaty półmisek. Na każdym sznycelku kładziemy napełnioną borówkami połówkę gruszki, stroną wypukłą do góry. Podajemy gorące.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne