Gulasz wołowy z groszkiem

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 50 dag wołowiny z rostbefu
- duża cebula
- 25 dag pieczarek
- zielenina
- szklanka soku pomidorowego
- puszka zielonego groszku konserwowego
- mąka krupczatka zmieszana z solą, pieprzem i papryką
- 1/2 szklanki wody
- smalec i olej (pół na pół) do smażenia

Pokrojone w drobną kostkę mięso obsypujemy mąką z przyprawami i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, zasmażamy razem przez 5 min, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone pieczarki, podlewamy sokiem pomidorowym, dodajemy odsączony groszek i, gdy trzeba, całość doprawiamy do smaku. Gdy pozostałe składniki gulaszu będą miękkie, rozkładamy porcje do kamionkowych kokilek, przed podaniem obficie posypujemy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne