Bób w pikantnym sosie

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na gotowanie bobu i kiełbasy)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 1 kg młodego, niełuskanego bobu
- 35 dag świeżej, białej kiełbasy
- czubata łyżka pokrojonego surowego boczku
- kieliszek białego, wytrawnego wina 
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebulki (szalotki)
- 2-3 gałązki młodej mięty
- liść laurowy
- zielenina
- sól
- pieprz
- olej

Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, a następnie w tej samej go przechładzamy, wyłuskujemy z błon ziarna, trzymamy przykryte w cieple. Do wrzącej wody wkładamy kiełbasę, nie dopuszczamy, by się zagotowała (płyn powinien tylko lekko „mrugać"). Po 25 min odstawiamy, pozostawiamy do przechłodzenia w wodzie, w której się zaparzała.
Przygotowujemy sos: na podgrzanej oliwie smażymy boczek, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, podsmażamy, często.mieszając, tak długo, aż się zeszkli, podlewamy winem i taką samą ilością wody, dodajemy sól, pieprz, posiekane gałązki mięty, liść laurowy, składniki zagotowujemy. Gotujemy przez 3 min, przelewamy przez sito, do sosu dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i dusimy pod przykryciem przez 2 min. Podajemy na gorąco, posypane zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne