Faszerowane bakłażany

liczba porcji: 2
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- duży bakłażan
- pieczona pierś kurczaka
- 2 plastry żółtego, pikantnego sera (najodpowiedniejszy cheddar)
- cebula
- 2 duże pomidory
- łyżka posiekanej natki pietruszki 
- kilka świeżych listków bazylii
- łyżeczka sosu tabasco lub przyprawy typu „Jarzynka"
- oliwa
- sól
- pieprz

Bakłażana przecinamy wzdłuż na połowę (nie rozdzielamy), wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 20 min, wyjmujemy, odstawiamy do przechłodzenia. Usuwamy miąższ w taki sposób, aby przy ściankach pozostała warstwa nie grubsza niż centymetr. Wydrążone wnętrze lekko solimy, wykładamy plastrami sera i plasterkami pomidora, obranego ze skórki. Mięso kroimy w drobną kostkę, łączymy z drobno posiekanym miąższem bakłażana, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku (Jarzynką lub sosem tabasco). Wnętrze bakłażana nadziewamy, posypujemy listkami bazylii i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20 min. Podajemy w naczyniu, w którym bakłażan się zapiekał. Gorące porcje nakładamy na 2 wygrzane talerze.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne