liczba porcji: 8
czas przygotowania: 65 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 50 dag mrożonych brokułów (różyczki)
- 5 dużych jajek
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- szklanka (15 dag) utartego, żółtego sera ementalera
- sól
- pieprz
- masło do wysmarowania formy
Brokuły (bez uprzedniego rozmrażania) wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy w odkrytym naczyniu przez 10 min. Odsączamy, pozostawiamy na sicie do lekkiego przechłodzenia. Ciepłe miksujemy na miazgę, dodajemy żółtka, śmietanę, ser. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do wysmarowanej masłem, żaroodpornej formy sufletowej lub 4 małych foremek, od razu wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i zapiekamy przez 20 min lub nieco dłużej (w zależności od wysokości zapiekanej warstwy). Suflet jest gotowy, gdy wierzch się równo zrumieni, a boki lekko odstają od formy.
Uwaga: w trakcie pieczenia sufletu pod żadnym pozorem nie wolno, nawet na moment, uchylić drzwi piekarnika, bo opadnie. Podajemy pokrojony w romby, na wygrzanych talerzykach, przybrany według własnych upodobań.
0 komentarze:
Prześlij komentarz