Przekąska z fasolki

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- puszka zielonej fasolki szparagowej w zalewie
- 2 czerwone cebule
- 20 suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek) lub czubata łyżka powideł śliwkowych (bez cukru)
- liście sałaty
- zielenina
- marynowane śliwki
- sok z cytryny 
- cukier
- sól
- biały pieprz
- olej do smażenia

Na lekko rozgrzany tłuszcz kładziemy pokrojoną w piórka cebulę i, często mieszając, delikatnie rumienimy. Dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki lub powidła, przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Fasolkę odsączamy z zalewy, przekładamy do płaskiego rondla, dodajemy zasmażone śliwki z cebulą, przyprawiamy do smaku i przez 2 min trzymamy na niewielkim ogniu, potrząsając naczyniem (nie mieszamy). Podajemy gorącą, na wygrzanych talerzach wyłożonych liśćmi sałaty, przybieramy zieleniną i marynowanymi śliwkami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne