liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- puszka zielonej fasolki szparagowej w zalewie
- 2 czerwone cebule
- 20 suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek) lub czubata łyżka powideł śliwkowych (bez cukru)
- liście sałaty
- zielenina
- marynowane śliwki
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- biały pieprz
- olej do smażenia
Na lekko rozgrzany tłuszcz kładziemy pokrojoną w piórka cebulę i, często mieszając, delikatnie rumienimy. Dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki lub powidła, przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Fasolkę odsączamy z zalewy, przekładamy do płaskiego rondla, dodajemy zasmażone śliwki z cebulą, przyprawiamy do smaku i przez 2 min trzymamy na niewielkim ogniu, potrząsając naczyniem (nie mieszamy). Podajemy gorącą, na wygrzanych talerzach wyłożonych liśćmi sałaty, przybieramy zieleniną i marynowanymi śliwkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz