Kiełbasa w pikantnym sosie

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 40 dag kiełbasy zwyczajnej lub parówkowej
- marchew
- 2 cebule
- korzeń pietruszki
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 2-3 marynowane papryki
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 3 łyżki oleju 
- cukier
- sól
- pieprz
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki keczupu
- zielenina

Do rozgrzanego w szerokim, płaskim rondlu oleju wkładamy pokrojoną w piórka cebulę lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli, dodajemy utarte na tarce jarzynowej z dużymi otworami jarzyny, podlewamy zalewą z groszku i dusimy, często mieszając, aż będą miękkie. Następnie dodajemy sok pomidorowy, groszek, przyprawy, zagotowujemy dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki, pozbawioną skórki wędlinę, naczynie przykrywamy i trzymamy na najmniejszym ogniu przez 10 min. Potrawa będzie gotowa, gdy jarzyny się rozgotują, a powstały sos będzie gęsty, aromatyczny, o pięknej barwie, jeżeli trzeba, doprawiamy do smaku, by był pikantny, o zdecydowanej, pomidorowej nucie. Zakąskę podajemy bardzo gorącą, w kamionkowych kokilkach, posypaną obficie zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne