liczba porcji: 8
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 8 plasterków mortadeli ze skórką
- olej i smalec (pół na pół) do smażenia
Farsz:
- plasterki wędzonego boczku (10 dag)
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 2 pomidory
- 2 łyżki keczupu
- papryka
- liście sałaty
- posiekany koperek
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju, aż stanie się rumiany, delikatny i kruchy. Skwarki wyjmujemy łyżką cedzakową, a na powstałym tłuszczu podsmażamy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory. Gdy się lekko podprażą, dodajemy odsączony groszek, keczup i przyprawiamy do smaku. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki mortadeli. Gdy się utworzą „koszyczki", przekładamy je na półmisek wyłożony liśćmi sałaty, napełniamy farszem, posypujemy skwarkami oraz koperkiem. Podajemy gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz