Pikantne koszyczki

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 8 plasterków mortadeli ze skórką
- olej i smalec (pół na pół) do smażenia

Farsz:

- plasterki wędzonego boczku (10 dag)
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 2 pomidory
- 2 łyżki keczupu
- papryka
- liście sałaty
- posiekany koperek
- 2 łyżki oleju 
- sól
- pieprz

Pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju, aż stanie się rumiany, delikatny i kruchy. Skwarki wyjmujemy łyżką cedzakową, a na powstałym tłuszczu podsmażamy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory. Gdy się lekko podprażą, dodajemy odsączony groszek, keczup i przyprawiamy do smaku. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki mortadeli. Gdy się utworzą „koszyczki", przekładamy je na półmisek wyłożony liśćmi sałaty, napełniamy farszem, posypujemy skwarkami oraz koperkiem. Podajemy gorące.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne