Łosoś po królewsku

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 4 plastry świeżego łososia (szerokie na 2 cm, najlepiej ze środkowej części ryby)
- 4 kwaskowe jabłka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy na marynatę
- tłuszcz do wysmarowania formy
- oliwa do smażenia
- szczypta cynamonu
- szklanka śmietany
- utarty, żółty ser
- sól

Plastry łososia filetujemy, wykrawając grube ości, każdy dzielimy na 2 części, oprószamy solą, smarujmy marynatą (oliwę ucieramy z sokiem z cytryny), układamy na salaterce, smarujemy pozostałą częścią marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
Na godzinę przed podaniem zakąski porcje łososia wyjmujemy z marynaty, lekko odsączamy, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Usmażone porcje wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, całość zalewamy tłuszczem ze smażenia. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka prużymy, doprawiamy szczyptą cynamonu, rozkładamy na porcjach łososia, śmietanę ubijamy, gdy się spieni, nakładamy równą warstwą na jabłka, całość posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 25-30 min (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Wyjmujemy, gdy ser się lekko stopi i zrumieni, a boki będą odstawały od formy. Podajemy na wygrzanych talerzykach przybranych zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne