Zielony groszek w koszyczkach

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 8 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowej (ze skórką)
- liście sałaty
- ćwiartki małych pomidorów
- zielenina
- olej lub czysty smalec do smażenia (może być pół na pół)

Sos:

- puszka zielonego groszku konserwowego
- sok z cytryny
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 4 łyżki rosołu (może być z koncentratu)

Przygotowujemy sos: groszek odsączamy (płyn pozostawiamy). Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy zalewą z groszku, zagotowujemy, dodajemy rosół, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty, o wyraźnym, lekko pikantnym smaku.
Do sosu dodajemy groszek, raz jeszcze zagotowujemy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki wędliny, powstałe „koszyczki" przekładamy na ułożone na półmisku liście sałaty, napełniamy gorącym groszkiem, do środka wkładamy ćwiartkę pomidora, posypujemy zieleniną. Podajemy bardzo gorące.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne