liczba porcji: 8
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 8 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowej (ze skórką)
- liście sałaty
- ćwiartki małych pomidorów
- zielenina
- olej lub czysty smalec do smażenia (może być pół na pół)
Sos:
- puszka zielonego groszku konserwowego
- sok z cytryny
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 4 łyżki rosołu (może być z koncentratu)
Przygotowujemy sos: groszek odsączamy (płyn pozostawiamy). Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy zalewą z groszku, zagotowujemy, dodajemy rosół, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty, o wyraźnym, lekko pikantnym smaku.
Do sosu dodajemy groszek, raz jeszcze zagotowujemy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki wędliny, powstałe „koszyczki" przekładamy na ułożone na półmisku liście sałaty, napełniamy gorącym groszkiem, do środka wkładamy ćwiartkę pomidora, posypujemy zieleniną. Podajemy bardzo gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz