liczba porcji: 8
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 4 duże, dojrzałe pomidory
- szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- szklanka drobno posiekanych pieczarek lub świeżych, leśnych grzybów (kapelusze)
- cebula
- szklanka utartego, żółtego sera
- czubata łyżka masła
- oliwa
- 2 czubate łyżki tartej bułki
- liście sałaty
- zielenina
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
Umyte pomidory kroimy w poprzek na 2 części, łyżeczką usuwamy miąższ i pestki. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, lekko zasmażamy, dodajemy ryż, przyprawy, dokładnie mieszamy. Połówki pomidorów układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, nadziewamy farszem.
Masło, ser, tartą bułkę i przyprawy ucieramy na jednolitą masę, rozkładamy w równych ilościach na wierzchu każdego pomidora. Sok oraz pestki z wydrążonych owoców przecieramy przez sito, wlewamy na spód naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 200°C przez 20 min (czas zależy od wielkości pomidorów). Podajemy na liściach sałaty, gorące, posypane zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz