liczba porcji: 4
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 4 duże, białe części pora
- liście sałaty
- zielony ogórek
- rzodkiewki
- szklanka utartego, żółtego sera
- łyżka oliwy
- sól
- cukier
Sos:
- szklanka kwaśnej śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka keczupu
- łyżeczka mąki
- sok z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
Dokładnie umyte białe części pora wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli, cukru i łyżki oliwy, gotujemy odkryte na niewielkim ogniu przez 10-12 min (powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Wyjmujemy łyżką cedzakową na deseczkę, kroimy wzdłuż na połowę i układamy, stroną przeciętą do góry, w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania.
Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z koncentratem, keczupem, dodajemy mąkę i przyprawy. Sos powinien mieć zdecydowanie pikantny smak z wyczuwalną nutą pomidorową. Przygotowane pory zalewamy sosem, posypujemy warstwą sera i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika na 15-20 min (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Zakąska jest gotowa, gdy na powierzchni utworzy się złocista, chrupiąca skórka. Rozłożone na talerzach liście sałaty przybieramy „różyczkami" z rzodkiewek i plasterkami ogórka, nakładamy porcje i podajemy bardzo gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz