Przekąska z pory i kalarepy

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- porcja mrożonego ciasta francuskiego (50 dag)
- 3 dorodne pory
- 2 młode kalarepki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- czubata łyżka posiekanego koperku- kostka rosołu z drobiu
- masło
- cukier
- sól
- pieprz

Dokładnie umyte białe części pora kroimy w krążki, obrane kalarepki kroimy w kostkę (o boku długości centymetra), jarzyny wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki masła i gotujemy przez 3 min, odsączamy na sicie. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, przekładamy jarzyny, dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową, całość zasmażamy, często mieszając, przez 5 min, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia. Ciasto rozkładamy w tortownicy w taki sposób, by boki miały 3 cm wysokości, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Jeżeli po wyłożeniu tortownicy zostanie część ciasta, można z niego ułożyć dekoracyjny wzorek na wierzchu. Do zasmażonych jarzyn dodajemy jajka, śmietanę, koperek, gdy trzeba, farsz lekko oprószamy pieprzem, nakładamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 40 min, pamiętając, że czas pieczenia może być nieco dłuższy z uwagi na wysokość zapiekanej warstwy. Zakąskę podajemy pokrojoną w romby, gorącą, na wygrzanych talerzykach.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne