Zapiekana papryka

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 4 dorodne, czerwone papryki
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 4 plasterki żółtego, pikantnego sera 
- 4 łyżki oliwy
- szklanka rosołu (może być z koncentratu)
- ulubiona przyprawa ziołowa
- świeże zioła
- tłuszcz do wysmarowania formy
- sól
- pieprz

Umyte, obsuszone papryki wstawiamy do gorącego piekarnika, wyjmujemy po 5 min, hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki. Każdą paprykę rozcinamy do połowy wysokości, usuwamy pestki i miąższ, lekko rozginamy i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Na paprykach układamy plasterki sera, pokrojone w ćwiartki pomidory, posypujemy pokrojoną cebulą i czosnkiem oraz przyprawami, zalewamy rosołem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200°C przez 25 min, podajemy gorące, na wygrzanych talerzach, posypane świeżymi ziołami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne