Przekąska z selera

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na gotowanie selera)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- duży seler ugotowany na półmiękko (lub 2 mniejsze)
- sok z cytryny
- szklanka posiekanych, lekko zrumienionych orzechów
- liście sałaty
- zielenina
- pomidor i ogórek do przybrania
- sól
- biały pieprz

Ciasto:

- szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- gałka muszkatołowa
- jajko
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Seler kroimy w niezbyt grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami. Odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Z podanych składników przygotowujemy ciasto, lekko je ubijając (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Na dobrze rozgrzany, tzw. głęboki tłuszcz, kładziemy plastry obtoczonego w cieście selera i smażymy, rumieniąc, z obu stron. Upieczone trzymamy w cieple.
Na talerzykach rozkładamy liście sałaty, przybieramy cząstkami pomidora i plasterkami
ogórka w taki sposób, by wyglądały jak kwiatek, układamy na każdym gorący plaster selera, posypujemy obficie orzechami i od razu podajemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne