liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na gotowanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 duże ozorki cielęce
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- porcja włoszczyzny
- sól
Sos:
- 2 szklanki wywaru z ozorków
- filiżanka rodzynek
- filiżanka suszonych śliwek bez pestek
- łyżka masła lub masła roślinnego
- łyżka mąki
- kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
- sok z cytryny
- miałki biały pieprz
- cukier
- sól
W winie moczymy rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki. Umyte ozorki z wyciętymi śliniankami kładziemy do zimnej, czystej wody, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 20 min. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do naczynia z zimną wodą, po 2 min przekładamy na deskę i zdejmujemy z nich szorstką skórę. Zagotowujemy 2 litry wody z włoszczyzną i przyprawami, przekładamy obrane ozorki, gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
Przygotowujemy sos: na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, gdy się zrumieni, rozprowadzamy przecedzonym wywarem, zagotowujemy, cały czas mieszając - sos powinien być gęsty i pulchny. Do sosu dodajemy namoczone w winie bakalie wraz z winem, w którym się moczyły, przyprawiamy solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny, szczyptą cukru w taki sposób, by sos miał lekką nutę słodyczy. Dodajemy do sosu pokrojone w cienkie, skośne plasterki ozorki, zagotowujemy i trzymamy w cieple, pod przykryciem, przez kilka minut, by połączyły się smaki. Podajemy z ziemniakami puree i delikatną w smaku, sezonową surówką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz