liczba porcji: 8
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- szklanka majonezu
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki musztardy delikatesowej (inna może zepsuć smak sosu)
- cukier puder
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wyjęte z jajek żółtka ucieramy z musztardą i z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodajemy majonez, lekko spienioną śmietanę, mieszamy, doprawiamy w taki sposób, aby sos miał delikatny, ale wyraźny, pikantny smak. Pod koniec dodajemy drobno posiekane białka. Składniki łączymy, przelewamy do sosjerki. Podajemy nie później niż godzinę po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz