liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 8 dorodnych, dojrzałych moreli
- mały słoik domowego dżemu malinowego lub naturalnej galaretki malinowej
- 4 łyżeczki koniaku lub brandy
- bita śmietana
- zagęstnik do śmietany
- świeże listki melisy
Morele kroimy na połowę, odrzucamy pestki, rozkładamy w płaskich, szerokich pucharkach, po 4 połówki w każdym, stroną wewnętrzną do góry. Do wgłębienia po pestce nakładamy łyżeczkę malinowego dżemu lub galaretki. Owoce kropimy alkoholem, przykrywamy, w sposób dekoracyjny, bitą śmietaną i przybieramy świeżymi listkami melisy. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz