liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 szklanki drylowanych wiśni (odsączonych z nadmiaru soku)
- duży kieliszek likieru wiśniowego lub wiśniaku na rumie (100 ml)
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka śmietany kremowej
- zagęstnik do śmietany
- wiórki czekoladowe
- rurki waflowe
Śmietanę ubijamy na bardzo gęstą i puszystą masę, dodajemy zagęstnik i cukier puder. Pod koniec ubijania łączymy, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając, z alkoholem. Wiśnie rozkładamy w pucharkach, przybieramy ubitym kremem, wstawiamy porcje do lodówki (nawet na 30 min). Krem podajemy posypany wiórkami czekoladowymi z dodatkiem waflowych rurek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz