liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na gotowanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 3 serca wieprzowe
- 1 litr rosołu z jarzyn (może być z koncentratu)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- 3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli i czosnku
- masło i mąka do zagęszczenia sosu
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy nie dopuszczając do zrumienienia, posiekaną cebulę i czosnek, przekładamy do garnka, podlewamy rosołem, dodajemy wino, związany nitką pęczek zielonej pietruszki, sól i pieprz, całość zagotowujemy. Obrane z błon i żył serca kroimy w niewielką kostkę, dajemy do sosu i gotujemy przez godzinę lub nieco dłużej. Gdy serca będą miękkie, wyjmujemy pietruszkę. Sos, gdy trzeba, lekko odparowujemy na dużym ogniu (powinien mieć piękny czerwono-brunatny kolor), jeśli trzeba, zagęszczamy masłem utartym z mąką i gotujemy przez 2-3 min, by mąka straciła smak surowizny. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i delikatną w smaku surówką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz