liczba porcji: 8
czas przygotowania: 10 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- szklanka majonezu
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 marynowane papryki
- duże, kwaskowe jabłko
- łyżeczka łagodnej musztardy
- cukier puder
- 2 czubate łyżki zieleniny (może być kompozycja: natka pietruszki, koperek, szczypior, rzeżucha, młode pędy czosnku)
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy bardzo drobno posiekane: paprykę, jabłko i zieleninę. Sos będzie smaczniejszy, gdy doprawimy go musztardą, pieprzem cayenne, solą, cukrem pudrem i białym pieprzem. Powinien mieć wyraźny, pikantny smak z przebijającą nutą słodyczy. Gotowy owijamy szczelnie w folię aluminiową i trzymamy przez godzinę w chłodnym miejscu. Podajemy nie później niż godzinę po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz