liczba porcji: 6
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na wychłodzenie kotletów)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 6 plasterków sera salami (o grubości 0,5 cm)
- czubata łyżka tartej bułki
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- białko
- cebula
- mielona, słodka papryka
- masło
- sól
- pieprz
- olej
- podłużna cebula przekrojona na 4 części
- tarta bułka i mąka krupczatka do panierowania
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oleju, nie dopuszczając, by się zrumieniła. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Z plasterków sera zdejmujemy otoczkę, każdy plasterek smarujemy z obu stron masłem, oprószamy papryką, wstawiamy do lodówki. Do rozmoczonej tartej bułki dodajemy cebulę, jajko, białko, przyprawy i mięso. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na równe części. Z każdej porcji mięsa formujemy szeroki płat, do środka wkładamy wychłodzony ser, otaczamy mięsem, panierujemy, dokładnie dociskając, w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką i wstawiamy na 30 min lub nieco dłużej do lodówki. Na rozgrzanym, tzw. głębokim tłuszczu, smażymy kotlety, po bokach patelni rozkładamy ćwiartki cebuli (powinna się zrumienić, jak mięso). Zrumienione przykrywamy i trzymamy w cieple ok. 15 mm. Podajemy z ziemniakami puree, nakryte ćwiartką usmażonej cebuli oraz z sezonową surówką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz