liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżka mielonej żelatyny
- szklanka pełnego mleka
- szklanka śmietany kremowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka cukru pudru do ubicia piany z białek
Żelatynę mieszamy z łyżką zimnej wody odstawiamy by napęczniała. Kawę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku, odstawiamy do przechłodzenia. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na gęsty kogel-mogel. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka i, mieszając, gotujemy przez 2 min, aż mąka straci smak surowizny. Do zagęszczonego mleka dodajemy kawę, mieszamy, dodajemy utarte żółtka, rozpuszczoną na parze żelatynę, naczynie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy na puch, oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem. Zimną masę kawową łączymy ze śmietaną i białkami, dokładnie mieszamy przekładamy do pucharków, odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Podajemy wraz z filiżanką świeżo parzonej, aromatycznej kawy. Dorośli mogą polać krem likierem kawowym lub ajerkoniakiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz