liczba porcji: 4
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na prużenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 1 kg cynader
- 500g cebuli (waga po obraniu i przygotowaniu)
- 2 szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu (może być z koncentratu)
- ziarna czarnego pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- oliwa
- sól
Dokładnie oczyszczone nerki kroimy w plasterki, zalewamy wrzątkiem, trzymamy przez 2 min na ogniu, cedzimy na sicie. Przekładamy do garnka, ponownie zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy trzymamy przez 2 min na ogniu. Ugotowane nerki cedzimy i ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 5-8 min. Kolejny raz cedzimy na sicie, przelewamy wrzątkiem i pozostawiamy do odsączenia. Na tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, odsuwamy na bok, wrzucamy na tłuszcz odsączone cynaderki, całość zasmażamy, często mieszając, przez 3 min. Dorzucamy przyprawy, podlewamy rosołem i dusimy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Nerki są gotowe, gdy mięso jest kruche, a cebula całkowicie rozprużona utworzy aromatyczny, gęsty sos. Podajemy z kaszą gryczaną na sypko i kiszonym ogórkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz