liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 500g mielonego mięsa (może być z kilku gatunków)
- 2 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki mleka
- jajko
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1/3 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
- mąka krupczatka do panierowania
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
Sos:
- szklanka śmietany kremowej
- 2 łyżki mleka
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Tartą bułkę mieszamy z mlekiem, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą i majerankiem. Składniki wyrabiamy i formujemy 8 małych zrazików, oprószamy mąką i smażymy, rumieniąc z obu stron. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Porcje polewamy wymieszanym z koncentratem i keczupem rosołem.
Przygotowujemy sos: w mleku rozprowadzamy mąkę, łączymy ze śmietaną i szczyptą soli, zalewamy zraziki, od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. Podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluseczkami lub wysmażonym na sypko ryżem i z zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz