liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na moczenie kaszy manny)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- szklanka wody
- 2 szklanki pełnego mleka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- sok z całej cytryny
- 2 duże, bezpestkowe mandarynki
- 2 dorodne banany
- 2 kiwi
Do naczynia, w którym będzie się gotowała kaszka, wlewamy wodę, sypiemy kaszę mannę, mieszamy, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie naczynie z napęczniałą kaszką stawiamy na średnim ogniu, dodajemy mleko, cukier, szczyptę soli, zagotowujemy i, często mieszając, gotujemy przez 10-12 min, aż kaszka będzie miękka. Po zdjęciu z ognia łączymy z sokiem z cytryny, mieszamy, odstawiamy do przechłodzenia. Letnią (o temperaturze pokojowej) kaszkę ubijamy na puch, rozkładamy w pucharkach i przybieramy owocami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz