liczba porcji: 6
czas przygotowania: 120 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 1 kg świeżych żołądków drobiowych
- duża porcja włoszczyzny
- ziarna pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- sól
Sos:
- 5 szklanek wywaru z włoszczyzny
- czubata łyżka masła lub masła roślinnego
- łyżka mąki
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
- 1/2 szklanki śmietany kremowej
- sól
Żołądki, włoszczyznę oraz przyprawy gotujemy przez 90 min, odstawiamy do przechłodzenia. Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem, zagotowujemy i energicznie mieszamy - nie powinny powstać nawet najmniejsze grudki. Sos doprawiamy do smaku, dodajemy śmietanę, koperek. Gdy będzie zbyt gęsty, podlewamy 2 łyżkami wywaru. Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy w makaronik, wrzucamy do sosu, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami puree i sezonową surówką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz