liczba porcji: 4
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na moczenie wątróbki)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 600g wątróbki
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1/2 szklanki rosołu lub wywaru z jarzyn (rosół z koncentratu pogorszy smak)
- 3 duże cebule
- 1 kg małych pieczarek
- mleko do wymoczenia wątróbki
- oliwa i masło (pół na pół)
- sól
- pieprz
- przyprawa ziołowa
Po obraniu z żyłek i błon wątróbkę kroimy w zgrabne plastry (po 2 na porcję), zalewamy mlekiem na godzinę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojoną w talarki cebulę, powinna się zeszklić, ale nie przysmażyć, przekładamy do rondla z grubym dnem, uzupełniamy tłuszcz i smażymy pieczarki (duże grzyby dzielimy na części). Gdy sos z pieczarek wyparuje, przekładamy grzyby do cebuli. Odsączone z mleka, obsuszone porcje wątróbki rumienimy z obu stron, przekładamy do rondla z pieczarkami, podlewamy rosołem i winem, delikatnie przyprawiamy do smaku i dusimy, na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 min. Gdy wytworzony sos jest zbyt lekki, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości zimnej wody. Przed podaniem posypujemy przyprawą ziołową. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub ziemniakami puree posypanymi zieleniną i z delikatną w smaku, sezonową surówką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz