liczba porcji: 8
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- duży korzeń chrzanu
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 szklanki słodkiej śmietany kremowej
- łyżka soku wiśniowego
- łyżka soku z czerwonych porzeczek
- łyżka musztardy delikatesowej
- sok z cytryny
- łyżeczka cukru pudru
- sól
Utarty na tarce z drobnymi oczkami chrzan przekładamy na sito, parzymy wrzątkiem, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia. Zimny łączymy z winem, śmietaną i pozostałymi składnikami, doprawiamy bardzo ostrożnie, aby nadmiar przypraw nie przytłumił delikatnego, wykwintnego smaku. Sos podajemy nie później niż 2 godz. po przygotowaniu (inaczej straci smak i aromat).
0 komentarze:
Prześlij komentarz