liczba porcji: 6
czas przygotowania: 100 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 15 dag wątróbki (może być z drobiu)
- 2 cebule
- mielona, słodka papryka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki tartej bułki
- szklanka rosołu (może być z koncentratu)
- plasterki tłustego, wędzonego boczku do wyłożenia spodu naczynia do zapiekania
- majeranek
- olej
- otręby pszenne
- sól
- pieprz
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem (3/4 szklanki). Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy wątróbkę, rumienimy. Usmażoną wątróbkę z mięsem mielonym przepuszczamy przez maszynkę (składniki lepiej się połączą), dodajemy napęczniałą tartą bułkę, jajka i przyprawy. Składniki łączymy, wykładamy na posypaną otrębami pszennymi stolnicę, formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowane mięso układamy w wyłożonym plasterkami boczku naczyniu do zapiekania. Wierzch pieczeni smarujemy oliwą, wstawiamy na godzinę do gorącego, nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Gdy zacznie się rumienić, polewamy pieczeń na przemian łyżką rosołu i wytworzonym sosem. Gotową kroimy w plastry, podajemy na gorąco z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub na zimno, z pikantnym sosem chrzanowym, tatarskim lub pomidorowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz