liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na macerację bakalii)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: drogie
Składniki:
- 32 duże, dojrzałe i jędrne śliwki węgierki
- kieliszek winiaku lub brandy
- szklanka posiekanych bakalii (figi, daktyle, morele, rodzynki sułtanki)
- szklanka śmietany kremowej do ubicia lub śmietana deserowa w sprayu
Umyte śliwki wycieramy do sucha, usuwamy pestki, układamy w salaterce, zalewamy alkoholem, szczelnie przykrywamy aluminiową folią i ustawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Drobno posiekane bakalie mieszamy z rodzynkami. Nasiąknięte alkoholem śliwki kroimy w cienkie paseczki, rozkładamy w szklanych pucharkach, posypujemy bakaliami, zalewamy alkoholem, w którym śliwki się moczyły, i ponownie stawiamy w chłodnym miejscu. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz