liczba porcji: 8
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- szklanka gęstego majonezu
- 1/2 szklanki śmietany
- czubata łyżka posiekanych, marynowanych grzybków
- ogórek konserwowy
- cebula średniej wielkości
- łyżka musztardy delikatesowej
- cukier puder
- sok z cytryny
- łyżeczka octu z marynaty grzybowej
- ostra, marynowana papryka
- sól
- pieprz
Bardzo drobno posiekaną cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia. Ogórek najdrobniej siekamy. Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy wszystkie posiekane składniki, doprawiamy musztardą, solą, cukrem pudrem, pieprzem, sokiem z cytryny i, gdy trzeba, octem z marynaty. Sos powinien mieć pikantny, zdecydowany smak. Podajemy nie później niż godzinę po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz