liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- puszka brzoskwiń w syropie
- bita śmietana
- zrumienione płatki migdałowe
Sos:
- 3 łyżki syropu z brzoskwiń
- 3 łyżki białego, deserowego wina
- 3 łyżki płynnego miodu
- łyżeczka cukru
Brzoskwinie rozkładamy w pucharkach, wgłębieniem po pestkach do góry. Przygotowujemy sos: syrop, cukier, miód i wino zagotowujemy, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdejmujemy z ognia. Wgłębienia po pestkach napełniamy chłodnym sosem, pucharki ustawiamy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). Przed podaniem przybieramy bitą śmietaną, posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy pozostałym sosem. Dodatkiem mogą być rurki waflowe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz