liczba porcji: 6
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na wychłodzenie kotletów)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 500g mielonego mięsa (może być z kilku gatunków)
- duża cebula
- 10 dużych pieczarek
- czubata łyżka tartej bułki
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- białko
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- tarta bułka wymieszana z utartym żółtym serem (pół na pół)
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy bardzo drobno posiekane pieczarki, zasmażamy, aż wyparuje większość soku. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy napęcznieje, dodajemy pieczarki zasmażone z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, mięso i przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w tartej bułce wymieszanej z serem, wstawiamy na 30 min do lodówki. Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przykrywamy, trzymamy kilka minut w cieple. Podajemy z ziemniakami puree lub z ziemniakami z wody, obficie posypanymi zieleniną oraz z sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz