liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 600g wątróbki cielęcej
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 4 dorodne, winne jabłka
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 5 łyżek oliwy
- mielona słodka papryka
- szczypta tymianku
- łyżeczka majeranku (przesianego przez sito)- sól
Obrane ze skórki jabłka kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne, lekko podsmażamy na oliwie, posypujemy majerankiem i trzymamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Obraną z błon i żyłek wątróbkę kroimy w zgrabne plastry (po 2 na porcję), moczymy w zimnym mleku przez kilka minut, odsączamy na papierowym ręczniku. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, do gorącej dodajemy masło i smażymy plastry wątróbki przez 3-4 min z obu stron. Zrumienione lekko oprószamy solą, papryką, roztartym w dłoniach tymiankiem, podlewamy winem i trzymamy pod przykryciem, na najmniejszym ogniu, przez kilka minut. Podajemy prosto z patelni, na wygrzanych talerzach. Na porcjach wątróbki układamy połówki jabłek, podajemy z kruchymi, cienkimi frytkami lub młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i z zieloną sałatą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz