liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 35 dag białego sera (dobrze odciśnięty, nie może być pokruszony)
- 60 dag dorodnych śliwek węgierek (waga po odrzuceniu pestek)
- duży banan
- filiżanka drobno posiekanych bakalii
- szklanka śmietany kremowej
- czubata łyżka cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- orzeszki pistacjowe
Wymyte, wytarte do sucha, pozbawione pestek śliwki kroimy w „makaronik", banana w cienkie półplasterki, ser w zgrabne, niezbyt duże kostki. Na spodzie pucharków rozkładamy kostki sera i warstwami: półplasterki banana i śliwki. Śmietanę lekko spieniamy, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Sosem zalewamy deser, wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz