liczba porcji: 2
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 400 ml kefiru naturalnego
- 2 jajka na twardo
- ogórek średniej wielkości
- pęczek rzodkiewek
- ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki posiekanego szczypioru
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Obrany ze skórki ogórek oraz rzodkiewki ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, przekładamy na sito, pozostawiamy do lekkiego odsączenia. Na talerzach rozkładamy pokrojone w cząstki jajka. Spieniony kefir łączymy z ogórkiem i rzodkiewkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy zieleninę. Zalewamy jajka i od razu podajemy. Chłodnik jest najsmaczniejszy z młodymi ziemniakami polanymi zrumienionym masłem i posypanymi koperkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz