liczba porcji: 8
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 średniej wielkości korzenie chrzanu
- czubata łyżka masła
- szklanka słodkiej śmietany
- sok z cytryny
- sól
- cukier
Utarte na tarce z drobnymi oczkami korzenie chrzanu przekładamy na sito, przelewamy
wrzątkiem, odstawiamy do odsączenia. W rondelku topimy masło, dodajemy chrzan, przez minutę smażymy, cały czas mieszając, odstawiamy z ognia. Do chrzanu dodajemy śmietanę, ponownie wstawiamy na ogień i przez chwilę podgrzewamy, nie dopuszczając, by sos się zagotował. Po zestawieniu z ognia dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Wychłodzony sos zawijamy szczelnie w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce do następnego dnia (będzie aromatyczny pikantny, poprawiający apetyt).
0 komentarze:
Prześlij komentarz