liczba porcji: 4
czas przygotowania: 10 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 świeże ogórki średniej wielkości
- 1 litr maślanki lub kefiru
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany (lub szklanka naturalnego jogurtu)
- 4 listki świeżego cząbru
- 2 łodyżki młodego czosnku
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
Obrane ze skórki ogórki kroimy wzdłuż, usuwamy pestki, ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami lub najdrobniej siekamy. Odsączamy na sicie przez 2 min. Maślankę z przyprawami ubijamy trzepaczką, dodajemy odsączone ogórki i posiekaną zieleninę. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Chłodnik jest najsmaczniejszy z młodymi ziemniakami polanymi tłuszczem i obficie posypanymi koperkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz