liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na rozgotowanie owoców)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: drogie
Składniki:
- szklanka suszonych moreli
- 1/3 szklanki cukru
- mały kieliszek (50 ml) brandy
- mały kieliszek (50 ml) likieru pomarańczowego
- 2 łyżki śmietany kremowej
Morele zalewamy szklanką letniej, przegotowanej wody, odstawiamy, nawet na całą noc. Do napęczniałych owoców sypiemy cukier i na niewielkim ogniu rozgotowujemy (czas zależy od wielkości i stopnia wysuszenia owoców). Miękkie przecieramy przez perlonowe sito, doprawiamy alkoholem, dodajemy śmietanę i całość delikatnie ubijamy. Na spodzie pucharków układamy po jednym, płaskim biszkopciku, na nim formujemy zgrabną piramidkę morelowego puchu, deser odstawiamy w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Podajemy nie później niż 30 min po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz